Ed fogyás. Diéta és fitnesz | eviasziget.hu

A kor előrehaladtával változik az ember teste, átalakul a test-zsír ed fogyás, lelassul az anyagcsere, fokozatosan csökken az izomtömeg, és az állóképesség sem olyan már, mint a húszas, harmincas éveinkben.
Ez viszont nem jelenti azt, hogy semmit sem tehetsz, ha szeretnéd ötven után is egészségesnek és erősnek érezni magad. Az Egészségügyi Kutatási és Minőségügyi Ügynökség as jelentése alapján a változókorban évente nagyjából egy kilóval mutat többet a mérleg, ami persze nem tűnhet soknak, de idővel jelentős súlygyarapodást okozhat.
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a hormonális egyensúly felborulása és az izomzatvesztés hatására a szervezet kalóriaigénye is lecsökken, holott sokan ugyanannyi kalóriát fogyasztanak, mint azelőtt, így a felesleg zsír formájában raktározódik.
Hogyan fogyj 50 felett? Craig Primack obezitológus szerint az elhízás 40 és 59 év között éri el a csúcspontját, majd 60 éves kor után kissé csökken. Az izomtömeg megfogyatkozása olyan mértékűvé válhat időskorban, ami hátrányosan ed fogyás az életminőséget: csökken a teljesítőképesség, a csontok és izmok rugalmassága egyaránt.
Ezt a szakirodalom szarkopéniának nevezi, megelőzésében pedig két fontos dolog segíthet: a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Kalóriacsökkentés Ebben az életkorban a testnek már nincs szüksége annyi bevitt energiára, mint korábban.
Az nch.
Szöveg: K. Tengeri Dalma Frissítve: Istock 40 év felett picit több odafigyelésre lesz szükséged az ideális testsúly eléréséhez vagy megtartásához 7 tipp, hogy formába lendülj. A fogyás soha nem egyszerű, negyven felett pedig még nagyobb kihívást jelenthet.
Egy átlagos, aktív, normál súlyú nőnek napi kalóriára van szüksége a súlytartáshoz, kalóriával kevesebbre a fogyáshoz. Ezt 50 éves nem fog lefogyni kalóriára kell csökkentenie, és kalóriával érhet el sikeres fogyást.
Étkezés Az egészséges, vitaminokban, rostokban és sovány húsokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen lépés a fogyás elindításához, a B12, a kalcium, a cink és a vas pótlása pedig különösen fontos, hiszen ötvenéves kor után ezek mértéke lecsökken a szervezetben.
Az olajos magvakban levő egészséges zsírok hozzájárulnak a koleszterinszint-csökkenéshez, védik az erek egészségét, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, így érdemes belőlük napi egy marékkal fogyasztani. Ugyanakkor a feldolgozott élelmiszerek, a zsíros, cukros, egyszerű szénhidráttal teli ételek kifejezetten kerülendőek.